一石屋酒店な日々。

2019/10/10(木)12:04

義侠

義侠 @愛知愛西(15)

義侠さんと取引始まります。 相手は山田昌弘さん。 先代故山田明洋氏の農家・酒屋を巻き込む壮大な思想に間近で触れ、その意思を継ぎ家族・蔵人とともに「チーム義侠」としてのスタートを切りました。 義侠というお酒を初めて飲んだのは、すでに20年以上前のこと。 酒からも感じられるパワフルな意思、主張に圧倒されたのを覚えています。 折々で先代とは顔を合わすことも多かったのですが、その圧倒的な存在感から四方山話ばかりで終始しておりました。 四年ほど前、縁あって商売でのお付き合いの話があがり、ここでようやく義侠が一石屋に並ぶこととなりました。 義侠さんの向かう方向性としては以前より大きく二つの目指すものがあります。 一つ目は最高の酒米を使用しての酒造り。 いわゆる、兵庫東条の特A地区の山田錦。また、富山南砺の五百万石。 どちらのお米も、義侠さんが(言葉は悪いですが)お尻を叩いて、よりいい米を栽培するようになったエリアとも伝えられています。 もう一つは、熟成に向く酒造り。 きっちりとした麹造りで、長期にわたり酒質が向上する酒を醸しています。 実際、同時に比較しない限り、数年単位ではその差に気がつかないほど。 そして山田昌弘さんがプラスするものとして、「チーム義侠」としての細かくも大胆な修正。 ご期待ください。 先ずご案内は、 義侠 五百万石60% 特別純米 H.30B.Y. 滑らか。 そしてイメージ以上に軽やか。 冷や・常温・お燗、全てで飲んで頂きたいお酒です。 義侠 侶 ともがらと読みます。 数少ない味わいの違うお酒。 10号酵母を用いた低アルコール純米吟醸原酒。 心地よい酸とともに流れていく旨味が非常にスムースです。 もちろん山田錦。 義侠 はるか 山田昌弘さんが「チーム義侠」として酒質設計を基から行ったお酒。 非常にスムースで瑞々しい。 軽やかなのに、旨味を十分に感じる低アルコール酒。 個人的には賀茂金秀の13と双璧をなす低アルコール酒だと思います。 こちらも当然のように、山田錦の純米酒。 是非、一石屋での義侠との取組み、応援お願いいたします。 We started dealing with Gikyo from Aichi prefecture. Our partner is Mr. Masahiro Yamada. He just succeeded his father, Mr. Akihiro Yamada’s will by making “Team Gikyo” together with his family and brewery members. Mr. Masahiro Yamada has a lot of experience with his father, whose thought was so spectacle that many rice farmers and retailers were glad to be involved. It has been over 20 years since I drank Gikyo for the first time. I remember that I was impressed by the very powerful will and expression throughout it. There were many occasions to meet Mr. Yamada’s father, but his presence was always too big for me to talk about our business. So we just talked about daily things. 4 years ago, our relationship started to change step by step and finally Gikyo will come to our shop. The brewery has aimed at two big, clear things. First, Sake making by using the best rice: Yamada-nishiki from Hyogo-Tojo special A region and Gohyakuman-goku from Toyama-Nanto. Both of the rice areas are said to have been pushed by Mr. Yamada’s father to make better and better ones there. The other is making Sake which is suitable for fermenting over a long period. By making Koji adequately, they brew such sake so the quality improves over a long time. Actually, unless you compare those sake at the same time, you won’t notice the difference from only a few years. In addition to this, Mr. Masahiro Yamada made precise and drastic changes. Please look forward to tasting Gikyo soon. Gikyo Gohyakuman-goku 60% Tokubetsu-junmai H.30 B.Y. This one is smooth and lighter than it appears. You can enjoy it cold, at room temperature, or warm. Please try it all. Gikyo Tomogara It tastes different from other Gikyo. It is a low-alcohol original junmai-daiginjo using No.10 Kobo. The combination of sour and richness goes very well and smoothly. Of course, the rice is Yamada-nishiki. Gikyo Haruka An original sake of Mr. Masahiro Yamada as Team Gikyo. It is very smooth and fresh. Very light, but tastes rich though it’s low-alcohol. From my point of view, it will be one of the two greatest low-alcohol sakes along with Kamokinshu 13. This one also Yamada-nishiki junmaishu. Thank you for your usual support of our shop and our partnership with Gikyo. YOROSHIKU ONEGAI SHIMASU.

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