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カテゴリ:デザート(Dessert)
![]() 3つの大切な行事のある愛情たっぷりの月です。 なにしろ、二人とも予定日はバレンタインデーだったのですが、長女は 一日早く、そして甥は一日遅れての誕生だったので、二人とも ある意味、バレンタインデーベイビー!! 13日の今日は亜希子の25歳の誕生日、ハッピーバースデー、亜希ちゃん ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() さて、娘達はそれぞれのBFと仲睦まじくこのバレンタインデーを過ごすようです。 私たち夫婦は友達からバレンタインデーディナーに招待されているので デザートを持参することにしました。 エピキュリアスから送られてくるレシピを参考にしてよく作っている私ですが、 このチョコレートスフレも最近おくられてきたレシピです。 去年は何を作ったのかしら??.....と過去の記録の日記を調べてみたら、 なんと、去年のバレンタインデーにも、チョコレートスフレを作っている ではありませんか~~ まあ、一年ぶりだし、今回のはアメリカのレシピだし.... とりあえず、試作で作ってみましたが、私の場合、適度に膨らむのに このレシピに書いてあるように12分ではなくて15分~17分かかりました。 なにしろ、膨らまないことにはスフレと言えませんからね.... 軽い食感でアメリカのレシピの割には甘さも控えめで美味しかったです! This recipe is from Bon Appetit/ February 2006 by Karen DeMasco ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ounces bittersweet chocolate, chopped ( I used Trader Joe's Fair Trade Swiss Dark Chocolate,71% Cacao) 1 tablespoon unsalted butter 1/4 cup plus 3 tablespoons sugar 2 tablespoons all purpose flour 1 teaspoon unsweetened cocoa powder 3/4 cup whole milk 1/4 teaspoon vanilla extract 4 large egg yolks 5 large egg whites 1/4 teaspoon coarse kosher salt ![]() ![]() 1) Place chocolate and butter in medium bowl. Whisk 1/4 cup sugar, flour, and cocoa powder in small bowl. 2) Bring milk and vanilla to boil in heavy small saucepan. Gradually whisk hot milk mixture into sugar mixture to blend. 3) Return mixture to same saucepan. Cook over medium-high heat until thick paste forms, stirring constantly, about 2 minutes. 4) Scrape mixture into bowl with chocolate and butter; stir until chocolate is melted (mixture may look curdled). 5) Add egg yolks and whisk until mixture looks shiny and creamy. (Souffle base can be prepared 1 day ahead. Press plastic wrap directly onto surface and refrigerate. Bring souffle base to room temperature before continuing.) 6) Butter eight 3/4-cup souffle dishes or custard cups; dust with sugar. Using electric mixer, beat egg whites until frothy. 7) With mixer running, gradually add 3 tablespoons sugar, then salt; beat just until soft peaks form. 8) Fold 1/3 of whites into souffle base until well combined. Gently fold in remaining egg whites just to blend (some white streaks may remain). 9) Divide batter among prepared dishes. Place dishes on rimmed baking sheet. ![]() (Can be prepared 2 hours ahead. Let stand at room temperature.) 10) Preheat oven to 350°F. Bake souffles until puffed above rim of dish, tops are flat, and edges are set, about 12 minutes. ( In my case, it took 15~17 minutes.) ![]() 11) Serve immediately with Creme fraiche. お気に入りの記事を「いいね!」で応援しよう
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