シャンベルタン 2008 アルマン・ルソー
08のシャンベルタンです。エチケットからして何だか偉そうに見えますね。風格を感じます。凄い事に現時点で楽天ショップの在庫は0です。それも全てのヴィンテージがありません。人気があるのが分かります。お若い方はご存じないと思いますが、その昔はメゾン・ルロワ、ルイ・ジャド、ルイ・ラトゥールのシャンベルタンが12000円で、ルソーもカミュもダモワも10000円でした。宣伝しているネゴシアンの方が信用があって値が高く、胡散臭いドメーヌの方が安かったのです。パーカーの評価本も無いし、実際何を買って良いのか誰も判らなかったのですよ。1980年代後半までこんな状況だったのです。まあ今は全く違って人気ドメーヌの価格は青空天井ですが・・・・生産本数が3000本とか300ケースとか言われています。2.2ヘクタールも畑持っていて3000~3600本ですよ。ホンマカイナ!!と思いますよね。あのロマネ・コンティだって1.8ヘクタールで平均6000本は作っています。多い年は8000本です。最悪の年で4500本・・・・これっておかしくないですか??でも現状の品薄状態を見ると、3000~3600は頷けます。と言う事は、良くない樽をネゴシアンに売っている・・・ルモワスネのシャンベルタンはルソー説も納得出来る話になって来ます。だってロマコン並の収量で11000本は作れるはずですから・・・・ドメーヌの総生産量が65000本、総面積14ヘクタールですから、2.2ヘクタールで10200本です。やっぱりね・・・6600本は下のランクのワインに混ぜているか、ネゴシアンに売っている勘定になるわけです。まあそんな事は味とは関係ないのですが・・・・08はもう閉じ始めている様に思いました。もっと早く飲めば良かったかも知れません。07の到着直後と比べると余りに鈍重です。透明感やリキュール感も弱く、眠りに入ろうとしている様に感じました。とにかく、このワインとクロ・ド・ベーズは他のルソーと全く作りが違います。軽快感はなく、ひたすら濃く、濃密に作られています。流石特級だぞと言う作りです。一筋縄ではいきませんよと言わんばかりです。30,000円のワインですからこれだけ濃く作らないと怒られてしまうのでしょうか・・・私は07の方がエレガントで好きですが・・・・とにかくスケール感があって、偉大なワインです。ラトゥール並の凝縮感をピノで実現しています。ピノのジャムと言うか佃煮と言うか・・・・濃縮ワインです。20年も待てば色っぽい艶っぽい香りも出て来るのでしょうが、今はスパイスや甘草、濃いめのラズベリー香が主体です。ただ飲んでいると美味しいです。口一杯に広がります。余韻も長く、存在感は抜群です。と言う事で軽めのワインが好きな私の評価など見ずにppさんの評価でもご覧ください。2008 Domaine Armand Rousseau ChambertinWine Advocate # 194May 2011 Antonio Galloni 95+ Drink: 2018 - 2038 $500-$877 (364)The 2008 Chambertin is rather delicate and almost ethereal in its seductive personality. This is another surprisingly open, expressive 2008. The tannins are elegant, while the wine's balance is simply terrific. Anticipated maturity: 2018-2038. I tasted the following wines with Frederic Robert, who works alongside Eric Rousseau. In 2009 Rousseau and his team began picking on September 7, the earliest in Gevrey. For the first time the estate used 20% whole clusters on all the wines except for Clos de la Roche, which was closer to 15%. The 2009s were scheduled to be bottled in April 2011. I also tasted a handful of 2008s that were deeply impressive.Wine Advocate # 189Jun 2010 David Schildknecht (93-94) Drink: 2010 - 2025 $500-$877Cardamom, fresh ginger, licorice, and rose petal alluringly scent Rousseau's 2008 Chambertin, contributing complexity to a pure seam of ripe dark cherry and raspberry. There is tenderness to the fruit here and a refinement of texture that are not equaled by the other wines in the present collection. Crushed stone, cherry pit, iodine, and peat lend depth to a long, buoyant finish. Cool, clay-rich soils at the southern edge of this appellation explain the frequently enhanced acidity of his Chambertin, says Eric Rousseau, and I wonder to what extent this location also explains the uncanny sense of lift in the present instance. I suspect this will preserve or even enhance its poise and elegance over the next 12-15 years, but I would not wait more than half a dozen before re-visiting and indeed relishing its company. Eric Rousseau did not begin harvesting until September 28, but was finished already on October 4, with - as usual - the entire burden of selection placed on his pickers. The resultant wines prove that, as he puts it "they know what they're doing" and sorting tables are unnecessary. Grapes came in between around 12% and 13.2%, were virtually all destemmed, and were only lightly chaptalized. Levels of malic acid were however higher even than in 2004, reports Rousseau, who compares the fruit with that of 1996, but does not finger the wines as strong candidates for long-term aging ("long term" - bear in mind - meaning upwards of 20 years in the context of a Rousseau track-record). When I tasted his 2008s in late February, Rousseau was planning to bottle them in March or April, a bit earlier than usual, although several struck me as relatively unformed. But then, his malos had finished by July - not late in terms of the vintage. (Unfortunately, I had only one chance to taste Rousseau 2007s: fleetingly, selectively, at a stage too early to merit reporting on in detail, although the trend was promising and Rousseau is keen on the results.)