Camaspelo 2009 Cayuse
アメリカのワシントン州にあるレアワインです。パーカーポイント92点と高く人気のあるワインで日本にはあまり入って来ていません。私が思ったほど濃いワインでは無くボルドータイプのワインとしては軽めです。度数は14.9度高めです。野鶉と一緒に楽しみましたがワインが勝つという事も無く楽しめました。じっくり寝かせて飲んでみたいワインでした。 若きフランス人クリストフ・バロンは、シャンパンハウス「バロンアルベール」の三男で、 シャンパーニュとブルゴーニュで醸造学を学びました。その後、オレゴン州、ワシントン州、 ニュージーランド、オーストラリアとワイン造りの経験を積み、ワシントン州の内陸の町ワラワ ラに 1996 年小さなワイナリーを開きました。この地域はほとんど砂漠地帯ですが、彼の畑だけ は石がごろごろしていて、シャトーヌフデュパープと同じです。ワラワラ・ヴァレーの平坦地(フ ロア)は太古の川原にあたり、ワラワラ川がかつてはコロンビア川まで流れ込んでいたところで す。彼の造るワインは今までのアメリカワインとは一線をかし、フランス的な複雑なニュアンスを十分に反映したアメリカの新しい姿と言っても良いでしょう。そういった意味で明らかにアメリカのトップワインの一つとして注目したい存在。メーリング・リストで瞬時に売り切れる世に出回らない驚異のワイン! 特にこのカマスペロは人気がありすぎてここ10年日本には未入荷の凄いワイン!昔このワインを飲んだことが忘れられない人が多くて有名なワイン。2009 The Camaspelo blend is 80% Cabernet Sauvignon and 20% Merlot, and it shows a riot of juicy cranberry, raspberry, blueberry and black cherry flavors in a rambunctious display of power. Full, round and balanced, it offers hints of cedar, earth and coffee that extend onto the lush, complex, age-worthy finish. 96 Points. –Paul Gregutt, Wine Enthusiast Medium red. Sexy aromas of strawberry and high-pitched spices. Juicy and intense, with compelling lift and definition to the penetrating red fruit flavors. A very refined style for this wine, and the best of these 2009s to this point in terms of definition and energy. Finishes very long, with suave tannins and thorough ripeness. Perhaps the best vintage yet for this bottling. Christophe Baron noted that 2009 was "great for the Bordeaux varieties" and this wine certainly makes his case. 93 Points. –Stephen Tanzer, International Wine CellarCassis, juniper berry, licorice, walnut oil, and a Tempranillo-like ashen smokiness scent and inform the bittersweet, polished palate of Baron’s 2009 Camaspelo (named for a mid 19th Century Cayuse chief), whose as usual dominant Cabernet Sauvignon is blended with 18% Merlot and sourced from the En Cerise and Cailloux vineyards. Bitter hints of huckleberry as well as suggestions of crushed stone and pencil lead add to the complexity of a protracted finish...very impressive stuff. 92 Points. –David Schildknecht,The Wine Advocate