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赤ワイン・ブドウ種子に含まれる抗酸化物質に関する有望な実験結果
Miranda Hitti WebMD Medical News Reviewed by Louise Chang, MD 【3月10日】赤ワインおよびブドウ種子に含まれる天然化合物が歯周病の抑制に役立つ可能性について、新規研究で示された。 しかし、祝杯を上げるのはまだ早い。第35回米歯科研究学会(AADR)年次会議(フロリダ州オーランド)で発表された本研究結果は、歯周病予防のための赤ワイン摂取を推奨しているわけではない。 研究者らは、ヒトの歯および歯肉を赤ワインに浸して検討したわけではない。研究者らは実験において、赤ワインおよびブドウ種子に由来する抗酸化物質を用い、歯周病菌に対抗する効果を検討した。 ラバル大学(カナダ、ケベック州)の歯科学教授Daniel Grenier, PhDらがこの研究を実施した。 抗酸化物質vs歯周病 この抗酸化物質はポリフェノールと呼ばれ、多くの植物に含まれる。ポリフェノールを豊富に含む食品として、タマネギ、リンゴ、茶、赤ワイン、赤ブドウ、ブドウ果汁、イチゴ、ラズベリー、ブルーベリー、クランベリー、一部のナッツ類が挙げられる。 Grenier博士の研究チームは、赤ワインまたはブドウ種子に含まれる3種類のポリフェノールを検討した。また、免疫系細胞であるマクロファージに注目した。マクロファージは細菌などの侵入者を貪食する。 マクロファージが歯周病菌を取り込む際、ダンプカーが排気ガスを吐き出すように、マクロファージは一酸化窒素および他の化学物質を放出する。これらの化学物質が「組織および骨の破壊に関与している可能性がある」とGrenier博士らは記している。 研究者らは実験において、マウス由来のマクロファージにポリフェノールを曝露した。その後、これらのマクロファージを歯周病菌に加えて培養した。 これらのマクロファージが放出する化学物質レベルは、通常よりも低かった。研究者らは、この結果はポリフェノールの「強力な抗酸化特性」を示すものと考えている。 Red Wine May Fight Gum Disease WebMD Antioxidants From Red Wine, Grape Seeds Show Promise in Lab Tests Miranda Hitti WebMD Medical News Reviewed by Louise Chang, MD March 10, 2006 -- Natural compounds from red wine and grape seeds could help curb gum disease, new research shows. Don't raise your glass just yet. The study, presented in Orlando, Fla., at the 35th annual meeting of the American Association for Dental Research, doesn't recommend drinking red wine to prevent gum disease. The scientists didn't douse anyone's teeth and gums in red wine. Instead, they did lab tests pitting antioxidants from red wine and grape seeds against bacteria linked to gum disease. The researchers included dentistry professor Daniel Grenier, PhD, of Canada's Universite Laval in Quebec. Antioxidants vs. Gum Disease The antioxidants in question are called polyphenols, which are found in many plants. Food sources rich in polyphenols include onions, apples, tea, red wine, red grapes, grape juice, strawberries, raspberries, blueberries, cranberries, and certain nuts Grenier's team studied three polyphenols found in red wine or grape seeds. The scientists also focused on macrophages, which are cells of the immune system. Macrophages devour intruders, such as bacteria. When macrophages scoop up bacteria related to gum disease, they emit nitric oxide and other chemicals, like a dump truck spewing exhaust. Those chemicals "may be involved in tissue and bone destruction," write Grenier and colleagues. In lab tests, the researchers exposed macrophages from mice to the polyphenols. Then, they turned those macrophages loose on bacteria linked to gum disease. The macrophages released lower levels of their usual waste chemicals. The researchers credit the polyphenols' "potent antioxidant properties" for the results. 35th Annual Meeting of the American Association for Dental Research, Orlando, Fla., March 8-11, 2006. U.S. Department of Agriculture: "Phytonutrient FAQs." WebMD Public Information from the National Institutes of Health: "HIV Vaccine Glossary." News release, International and American Association for Dental Research. (C) 2006 WebMD Inc. All rights reserved. お気に入りの記事を「いいね!」で応援しよう
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