ウィーナー・ゲミッシュターサッツ 2007 ヴィーニンガー
ヴィーニンガーWiener Gemischter Satzウィーナー・ゲミッシュター・サッツ2007 CP87ウイーンで作られるワインです。先日飲んだワインのデイリータイプです。2500円のワインですが、正直言って高いですね。1500円が良いとこでしょう。スクリューキャップで黄緑のビニールエチケットです。現地では安く売っていると思います。辛口の酸が強めの白ワインとしては美味しいワインです。食事と一緒でないと飲めない酸のレヴェルです。香りも柑橘系の香りが強く、ミネラルも中程度、早く飲む必要あるワインですね。米国で17$ですから、売れれば日本でも2000円切って来るのでしょうね。2007 Wieninger Wiener Gemischter Satz Wine Advocate # 181Feb 2009 David Schildknecht 89 Drink: 2009 - 2009 $17 (17) Wieninger's 2007 Wiener Gemischter Satz is Exhibit A in the ongoing revival of a Viennese tradition, not to mention its offering excellent value. Based on old vines field blends as well as co-fermented blocks and further blending in the cellar, Wieninger's Gemischter wines reflect a substantial portion of Gruner Veltliner, but also a balance between the ripeness of Neuburger or Pinot Blanc and the refreshing acidity of Welschriesling or (in small amounts) Riesling. Flowers, green herbs, and a Veltliner-typical note of lentil in the nose lead to a slippery, surprisingly glycerin-rich texture, refreshing acids, and a range of herb, tea, and spice nuances that all offer counterpoint and dynamic. As in so many Wieninger wines, a saline note adds to the enticement - if not downright compulsion - to take the next sip. Enjoy it before the end of this year. Fritz Wieninger has been the prime dynamo behind whatever over-due recognition the wines of Vienna have garnered over the past decade, and I have been remiss in not visiting with him until last year - too early, unfortunately, to assess certain of the 2007s from his sprawling line-up of cuvees, so the selection below is limited wines that were bottled early, or that I had occasion to revisit. "We are warmer in Vienna than the Wachau or Kamptal," Wieninger reminded me, "and we can't wait to harvest our vineyards until November, unless of course we want 15 or 16% alcohol. We need lighter wines, and for that, we have to harvest much earlier - which is unfortunate at times, because aromas are significantly enhanced through later picking, a practice suited to our terroir." Wieninger seems to have mastered the balancing act that corresponds to this paradox of optimal harvest dates. His lighter wines do not display any unripe flavors. 販売店資料より世界で唯一、首都にある商業ベースのワイン生産地域、それがウィーンです。その特徴的ワインが、「ゲミュシュターサッツ」と言われる混植混醸ワインです。約100年前に遡ると、この製法で造られたワインが名声を得て、ウィーンが誇るワインとして、確固たる地位を築いていました。この輝かしい歴史の復活を目指しているのが、ヴィーニンガー醸造所です。オーストリアワインに精通する人々の多くが、この生産者を、オーストリアで最高峰クラスと評価しています。「ワイナート」や「料理通信」でも大々的に取り上げられています。硬質な酸とミネラルを感じる、ヴィーニンガーのスタイルを感じることのできるワイン。 生産者ヴィーニンガー生産地オーストリア、ウィーン格付けクヴァリテーツヴァインワインタイプ白容量750ml主要品種ヴァイスブルグンダー、ノイブルガー、ヴェルシュリースリング、グリューナーフェルトリーナー他