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2012/04/28
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カテゴリ:ローヌ 北

colline hermitage trace.jpg 


エルミタージュ レルミット ブラン[2005]シャプティエ(白ワイン)[S] 2003

畑は丘の頂上にある白い線の区画です。

アルコール度数15度

100点のワインですね。美味しいです。

今までの3本の中で最もバランス良く、旨い!!と言わせる力を持っています。

丘の最上部の風化した岩の土壌から生まれるミネラル、厳しい環境から生まれる厳しさを持っていますが、ネクターの様な桃のコンポートの様な余韻の甘味が素晴らしいです。

今まで一度も飲んだ事のないワインです。このワインの02のマグナムに感動したのですが、この03はもっと凄いですね。

ある意味知らない方が良かったワインの一つと言えるでしょう。

販売店資料より 

土壌・畑情報エルミタージュの丘の頂上部にある礼拝堂周辺の畑。0.5ha。花崗岩土壌。南向きの日当たりの良い斜面。
収穫方法収穫は、完熟したブドウを手摘みで行います。
醸造情報17度で21日間、木樽で発酵。
熟成情報フレンチオーク(40%が新樽、60%が1年樽)の樽で16ヶ月間熟成。
使用品種マルサンヌ

2003 Chapoutier Ermitage l'Ermite Blanc

Wine Advocate #163
Feb 2006 Robert Parker 100 Drink: N/A $350 (350)
Nearly scary in its intensity and over-the-top liqueur of stones and minerals is the 2003 Ermitage l'Ermite blanc. I'll keep my tasting notes brief as there are less than 60 cases of this extraordinary wine. It represents the essence of marmalade, citrus oil, white flowers, and minerals. This great dry white wine is undoubtedly 2-3 times more concentrated than the greatest Montrachets I have ever tasted.

Wine Advocate #156
Dec 2004 Robert Parker (99-100) Drink: N/A 
The mind-boggling 2003 Ermitage l'Ermite blanc (75 cases produced from 100-year old Marsanne vines) is prodigious. I am at a loss to describe such an amazing effort. It represents the essence of lychee nuts, orange marmalade, citrus oil, and crushed stones. This white Hermitage cuvee is off the charts. It tips the scales between 14.5-16.1% alcohol, and is a candidate for perfection. This white will be bottled without fining or filtration.

As I have said so many times over the last 15 years, the top Chapoutier wines are meant for very long term drinking, and are not designed for immediate gratification. Everything Chapoutier is doing, from his bio-dynamically farmed vineyard to tiny yields, extended fermentations, indigenous yeasts, and no fining or filtration, is done to produce the essence of a vineyard and a vintage. His track record since 1989 and 1990 admirably proves that these are indeed remarkable wines made by a young genius who refuses to compromise. Michel Chapoutier has been misunderstood by some of his peers, and there is a lot of jealousy when someone this young is so incredibly talented, but it is an irrefutable fact that these are wines of singular greatness as well as longevity.






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Last updated  2012/04/28 05:41:45 AM
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