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カテゴリ:解体新ショー
今日の「解体新ショー」は、鉄ちゃんが駅弁の次に好きな食べ物、そばの美味しさを解体。 そばには119もの香り成分が含まれている。そばをすすると空気も同時に口の中に入り、鼻から抜けてゆく。この時香り成分も鼻へ回って抜けていく。その香り成分が空気の流れに乗って口から鼻へ勢いよく出ていくことで香りを感じ、そばをおいしいと感じるのだ。一方すすらないと空気があまり入らないため香りが鼻に行くことがあまりないため香りを感じにくい。さらに鼻の空気が湿っていたほうが香りを感じやすいという論文が2007年に発表された。鼻が湿っていたほうが香りを感じやすくなるのには、鼻の奥にある「嗅粘膜」と呼ばれる箇所に秘密が。香り成分は嗅粘膜に溶け込む性質を持っている。鼻が湿っていると香り成分が嗅粘膜により馴染みやすくなるそうだ。空気で鼻を湿らせて、鼻の中の嗅粘膜と香り成分を馴染みやすくすることで、そばを美味しいと感じるのだ。 Today's "Kaitai-shin Show" was why we can feel soba tastes delicious. Soba is called a food railfan loves. Soba has 119 smell ingredients. As we suck in soba, plenty of air and smell ingredients also go into our mouth and out of the nose and we feel the smells and soba is delicious. On the other hand, if we don't suck in soba, we can't feel them so much than when we suck in because the air doesn't go through nose. Moreover, an essay which explains that we can feel the smells easily when our nose is wet was read in 2007. According to the essay, the smell ingredients melt into smell mucous membrane in our nose. But when our nose is wet, the smell ingredients do it easier than when our nose is dry. When we eat soba, we also breathe to wet our nose to feel the smells easily. お気に入りの記事を「いいね!」で応援しよう
最終更新日
Apr 26, 2020 05:46:31 PM
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