9日の日記
町会のイベントで崎陽軒の工場見学に行ってきました。I went and saw Yokohama factory of Kiyoken, famous Shao Mai (dumpling) makerin Yokohama, with my neighbors.崎陽軒の歴史、シュウマイの作り方、商品の種類についてのビデオを見た後、実際の製造工程をガイドさんの説明付きで見学。ほとんどの工程が機械化されています。朝4時稼動開始で、午後4時終了。その後2時間かけて機器の掃除をするそうです。工場内はとても清潔でした。First, they played a video about the company history, process and varietiesof products. Then a tour guide leaded us and explained their factory. Mostof the process is automatically operated. The operation starts from 4 am andend 4 pm. It takes 2 hours to clean up all devices after the operation. Thefactory is very clean.シュウマイの材料は豚肉、玉ねぎ、グリーンピース、ホタテの貝柱、塩、こしょう、でんぷん、砂糖のみで保存料等一切使用してないそうです。Ingredients of シュウマイ are pork, onion, peas, dried scallop, salt,pepper, starch and sugar without any artificial preservatives.見学の後はシュウマイと月餅の試食。できたてのシュウマイはとても美味しかったです!After the tour, they served Shao Mai and Chinese moon cake and they werevery delicious.崎陽軒の工場見学は2年前に計画をたてて、大雪で中止になったのでした。やっと行けました~。