【Wine】 Chianti Classico 1999 / Castelo di Ama
銀座にある煙事の『仙台牛の握り』や『仙台牛のタルタル・ステーキ』と素晴らしいマリアージュを楽しませてくれるキャンティ・クラシコ@カステロ・ディ・アマ。今年の春にエノロゴであるマルコ・パッランティ氏が来日した折、「ピノノワールのようなエレガントさ、優美さを感じさせるスタイルへと進化し確立した1999年は、まさに今飲み頃で最高の出来。」と太鼓判を押したそうな。この1999に対するIWCのコメントと評価があったので、個人的な備忘録として。備忘録だから、いちいち訳しません(爆)・Chianti Classico 1999 / Castelo di Ama Ruby tending to garnet. Wonderful cocoa and cinnamon on the nose.Entry on the palate is pure and focused, with plum,cherry and clove enveloped by burnished tannins. Warm,generous and poised,this wine displays all the finesse that Castello di Ama is deservedly noted for. Note:starting with the 1999 vintage,all the grapes that had previously been reserved for the estate's single-vineyard Bertinga and San Lorenzo bottlings are now part of the regular Chianti,and it shows. 92 points Stephen Tanzer's International Wine Cellar,Jan/Feb'02正規輸入代理店が某Eになってから、予想通り値上街道驀進中のAMAなので、某社の並行輸入に頑張ってもらうことにしよう......。